Konstruktív

Hogyan segíts az állatmentőknek, még akkor is, ha azt hiszed, hogy nem tudsz?

Hogyan segíts az állatmentőknek, még akkor is, ha azt hiszed, hogy nem tudsz?

By Zsu2017 2017. 12. 15.

hogyan_segits_az_allatmentoknek1.jpg

Mivel Kókusz is talált kutya, és ideiglenes befogadóktól került hozzám, kíváncsi voltam, hogy hogy működik ez a rendszer. Van-e egyáltalán erre rendszer, vagy az emberek kedvessége, segítőkészsége alkotja a civil állatmentést?

Mielőtt azonban erre rátérnék, bemutatnám azokat a civil állatmentőket, akik néhány kérdésemre választ adnak.

A témáról kérdeztem Ritát, Kittit és Gyuszit.

„Kittivel már gyerekkorunk óta mentünk állatokat, mert imádjuk őket” – mondja Rita.

„De például Gyuszi azt mondta, hogy gyerekkorában nem érdeklődött az állatmentés iránt. Ő ilyen lett egyszer csak. Az állatok szeretete és az irántuk érzett felelősségtudatunk miatt sem tudunk elmenni egy szenvedő kutyus mellett.„

„Mindannyian munka és család mellett mentünk állatokat. Ez a tevékenység sokszor háttérbe helyezi a magánéletet. Az esetleges összeütközéseket rengeteg közös kommunikációval küszöböljük ki.
A csoportban együtt próbáljuk megbeszélni, hogy éppen ki mikor ér rá arra, hogy odamenjen valahová, vagy kimenjen helyszínre egy kutyához.

Mindezzel együtt felmerülnek nehézségek, mert azt kell mondjam, hogy a magánéletet bizonyos esetekben hátrébb kell tolni.” - így Kitti.

„Váratlan helyzetek gyakran adódnak: a bejelentés alapján csak fél órát venne igénybe a mentés, és gyakran megesik, hogy fél óra helyett két-három órán át is húzódik egy-egy ügy megoldása. Sokszor órákig hiába keressük a kutyát. Az ilyen elveszett idő a családot, vagy egy másik megoldandó ügyet szorít háttérbe.” - teszi hozzá Gyuszi

hogyan_segits_az_allatmentoknek2.jpg

Civil állatmentőként rengeteg korlátba ütköztök. Mivel tudnák segíteni munkátokat az emberek?

Legyél tisztában azzal is, ha nem való neked háziállat

Már az is óriási segítség, ha valaki tudatában van annak, hogy neki nem való semmilyen állat. Sokan ezt nem látják be. Amikor erre ráébrednek, eldobják maguktól kedvencüket. Esetleg magát az állatot hibáztatják, és szereznek helyette egy másikat, akivel ugyanúgy elégedetlenek lesznek.
Sajnos volt már rá példa, hogy három hét után visszakerült hozzánk a kutyus, mert az új gazdik hagyták elfajulni a kapcsolatot a régi, és az általunk kínált eb között. Ez a bumeráng hatás úgy megviselte szegény mentett kutyát, hogy depressziós lett, így sokkal több foglalkozást igényelt, mint a befogadás előtt.

Ha be szeretnél fogadni egy állatot, vedd komolyan a dolgot

Potenciális gazdik hitegetnek, és aztán sokszor semmi sem lesz a befogadásból. Bellára, a fiatal kaukázusi kutyára is több jelentkező volt. Egy lány rendszeresen megjelent, vitte őt sétálni, aztán meg egyszer csak eltűnt, mint szürke szamár a ködben.

Bellát a rendőrök szedték össze Csillaghegyen a hév és a Szentendrei út között kóborolt, miután megszökött „munkahelyéről”. Egy telephelyet kellett volna őriznie. Versenyt futottunk az idővel, ugyanis az őrsön a telefonba mondták, hogy vagy mi, vagy a sintér viszi a Bellát. Szerencsére mi értünk oda előbb.

Segítene, ha a hatóságok jobban tisztelnék a civil állatmentők munkáját, és normálisan kezelnék a bejelentéseinket

Az a tapasztalat, hogy civil állatmentőként a hatóságok nem vesznek minket komolyan. Az is nagy dolognak számít, ha bejelentés alapján kiszállnak a helyszínre. „Túlbuzgó civilek”-nek bélyegeznek meg minket, és csak és kizárólag mint magánszemély tehetünk feljelentést, amit többnyire úgy ahogy van, lezárnak. Nem értik meg, hogy tevékenységünk számukra is fontos, mert az ő munkájukat is segítheti.

hogyan_segits_az_allatmentoknek4.jpg

Adományokkal bárki támogathat minket

Élelmiszer felajánlásokat, kötszert, gyógyszert, pórázt, és mindent ami használható lehet az állatok helyzetének megkönnyítésre, szívesen fogadunk. Arányaiban a legnagyobb költséget a kutyák egészségügyi ellátása, ezen belül az állatorvosi költségek jelentik. Ha ily módon segítenél, lépj kapcsolatba velünk itt.

Fontos, hogy a bejelentés legyen valós és friss

Sokszor kapunk olyan megkereséseket, amivel nem lehet mit kezdeni. Ha a bejelentő látott x órája egy kóbor kutyát, akkor valószínűsíthető, hogy mire mi odaérünk, az állat már nem lesz ott. Például látta valaki felszaladni a kutyát a Barackvirágon, aztán leszaladni a Cseresznyéskert utcán. Az ilyenekkel nem sokra megyünk.

Kérnénk, hogy lehetőség szerint fogja be a kutyát, vagy legalábbis terelje biztonságos helyre. Onnan el tudjuk szállítani azt.

Rengeteg eset volt, hogy éjjel „kergettünk” kutyát az erdőben, vagy most hozzánk került négy kiskutyánál is úgy volt kommunikálva, hogy csak fel kell szednünk őket az elhagyott telekről. Ehelyett a rémült állatokat órákig próbáltuk befogni a téli hidegben.

Ugyanakkor ideiglenes befogadókra van a legnagyobb szükség

Van, hogy egyszerűen ideiglenes befogadók hiánya miatt nem is tudjuk végrehajtani a mentést. Igazából ez a legégetőbb probléma, amit minél hamarabb meg szeretnénk oldani.

Ideiglenes befogadó bárki lehet, akinek lehetősége van biztonságos helyet adni egy-egy állatnak hosszabb-rövidebb időre. Sokszor a kutya mentéséhez csak pár órás biztonságos elhelyezésre volna szükség, ugyanis rengeteg chippelt kutyát mentünk. Chipolvasóval hamar meg lehet találni a gazdát, és visszajuttatni neki.

Természetesen van hogy elhúzódik a végleges elhelyezés, erre is fel kell készülni.

Nyilván állatot befogadni anyagi áldozatokkal is jár. Normális esetben az ideiglenes befogadó kap ilyesfajta segítséget, pláne ha egy egyesület, alapítvány áll a mentés mögött, de mi is mindig megoldjuk valahogy. Mindig hozzájárulunk táppal és a szükséges oltásokkal a mentett kutya jólétéhez. Ha felmerül egyéb hozzájárulási igény, abban is segítséget nyújtunk.

hogyan_segits_az_allatmentoknek3.jpg

A legnagyobb baj, hogy kevesen vannak az elhivatott emberek, akik szívesen befogadnának mentett állatokat egy időre, és megfelelő helyet tudnának biztosítani. A probléma karácsony, szilveszter környékén fokozódik a petárda durrogtatás miatt. Sok állat megijed, és elszökik. Ha többen vállalnák az ideiglenes befogadást, hatékonyabb lenne a munkánk, és több kutyának tudnánk segíteni visszakerülni eredeti otthonába. Több kutya kerülne végleges helyre, szerető családba.

Amennyiben úgy érzed, hogy segítenél, itt tudsz kapcsolatba lépni az állatmentőkkel.

Tetszett a cikk? Küldd tovább, hátha egy barátod is szívesen elolvasná!
Kókusz kalandjait itt és itt tudod követni.

A posztban látható képeket a GIT Photo, Galambos Imre készítette. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konstruktiv.blog.hu/api/trackback/id/tr2013500571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szádbafingok 2017.12.16. 11:55:47

Amíg egyetlen gyermek is éhezik, egyetlen hajléktalan is fázik, addig van jobb helye is az erőforrásoknak. Kurvakönnyű egy kismacskát szeretgetni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.16. 11:55:49

Én egyetlen állatmentőnek sem segítek. Én az állatoknak segítek, így biztosan tudom, hogy a pénzem jó helyre kerül, nem pl. reprezentációra. Lásd anno a Rex állatotthon. Ráadásul a közeli állatotthon nagy része már nem is foglalkozik macskákkal, csak a kutyákat méltatják segítségre.

Mellesleg a jelen posztban a kutya szó 19-szer fordul elő, a macska szó egyszer sem. Persze lehet magyarázni, de nem érdemes, hiteltelen lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.16. 11:55:51

Sejtettem, hogy nincs benned annyi gerinc, hogy kitedd a kommentemet. Inkább kicenzúráztad.

Szar alak vagy, no.
süti beállítások módosítása