Konstruktív

6 szuper fontos tanács, hogyan bánj a fotósoddal

6 szuper fontos tanács, hogyan bánj a fotósoddal

By Zsu2017 2017. 08. 11.

konstruktivblog_hogyan_banj_a_fotosoddal_2.jpg

Fotósként dolgoztam nagy hajókon pár évvel ezelőtt, exkluzív környezetben. Volt, hogy 800 képet is lekattintottam pár óra alatt. Hozzászoktam az emberek közötti különbségekhez, mivel 3-4 naponta több ezer utas cserélődött a hajón, és nagy részükhöz eljutottam a munkámon keresztül. Mégis volt egy eset, ami még engem is meglepett. Az étteremben fényképeztünk asztaltársaságokat a csapatommal. Mindenkihez be volt osztva jó pár asztal, és mi sorra fotóztuk őket. Elérkeztem egy hatalmas kerek asztalhoz. Illedelmesen bemutatkoztam, és megkértem a vendégeket, hogy amennyiben szeretnének csoportképet, engedjék meg, hogy segítsek a komponálásnál. Éppen állítottam be a fotóhoz mindenkit egymás után, amikor is az egyik férfi kérdezte, hogy tudok-e úgy ugatni, mint egy kutya. Először fel sem fogtam, mit mondott. Aztán jelentettem a főnökömnek és a hoteligazgatónak.

Már csak alkalmanként vállalok fotózásokat, de sok ismerősöm van, akiknek viszont ez a fő tevékenységi körük. Sajnos rengeteg panaszt hallok tőlük. Sokan már egyszerűen nem is hajlandóak embereket fényképezni, és áttértek ingatlanfotózásra, mert annyi a rossz tapasztalat. Nos, ha szép képeket szeretnél kapni az általad megbízott fényképésztől, akkor a következőket mindenképpen tartsd észben.

  • 1. A fotós nem a szolgád

    Ő készíti neked a gyönyörű képeket, akár szép vagy akár nem. Ezért érdemes emberszámba venned őt, és normálisan viselkedned vele. Ugyanis nem lesz neked mindegy, hogy átlagosan éles képeket kapsz, vagy elképesztően csodálatosakat például az esküvődről, amit fűnek fának mutogatsz majd.

  • 2. Sokallod az árat?

    Gondolkodj el rajta, hogy amíg te a telefonoddal fotózol, addig egy fényképésznek csak a fényképezőgépe többe kerül, mint egy klassz autó. Add hozzá a portré objektívet (amelyiktől nem leszel vízfejű), a nagy látószögű lencsét (amibe belefér az egész Balaton-felvidék), a derítőt (a nagy kör alakú fehér, vagy ezüst izé, amit össze lehet csukni mint egy sátrat, és nappal szemben is látszani fog a mosolyod, amennyiben használja a fotós), a vakukat, az aksikat. Szóval számold ki, hogy mennyi idő ennek a sok kütyünek a megtérülési ideje és az értékcsökkenése.

    konstruktivblog_hogyan_banj_a_fotosoddal.jpg

  • 3. A fotós mindig talál fotózni valót

    Nem te vagy az egyetlen ügyfele a fotósodnak. Ha bunkón viselkedsz, akkor megkapod a jól megérdemelt képeidet. Nem fog neki számítani, hogy továbbajánlod-e őt vagy sem, mert mindig van elég megbízás még akkor is, ha sok fotós szaladgál a piacon. Te viszont örökre bánni fogod, mert vannak olyan események az életben, amik megismételhetetlenek.

  • 4. Légy kedves, mert az extrákért nem fizetsz

    Ezért javaslom neked, hogy mindig légy kedves, és tisztelettudó bármilyen szolgáltatóval, nem csak a fényképészeddel. Mert akkor lefutja érted az extra köröket is, amikért esetleg nem is kér tőled pénzt.

  • 5. Mindent tisztázz le előre

    Ha esküvőd lesz, könnyen lehet, hogy nehezen megközelíthető helyre szervezed azt, például egy kastélyba, egy várba, egyéb rendhagyó környezetbe. Előfordulhat, hogy a fotósod nem tud egymaga eljutni a helyszínre a rengeteg drága felszerelést cipelve. Ha megbeszélitek, hogy gondoskodsz a lejutásról és a hazajutásról, akkor tartsd a szavad. Ebbe beletartozik, hogy biztosítasz neki normális szállást is, hiszen nem várhatod el tőle, hogy húzzon haza miután hajnalban lefényképezte a legutolsó részeg nagybácsidat is. Gondolom egyértelmű, hogy ennie is kell neki, szóval ne felejtsd ki őt sem, amikor tervezed az éttermi adagokat.

    konstruktivblog_hogyan_banj_a_fotosoddal2.jpg

  • 6. Tartsd az időpontokat

    Ahogy már korábban említettem, még egy átlagos fényképésznek is be van táblázva a naptára. Ha tehát az utolsó pillanatban változtatsz a dátumokon, előfordulhat, hogy a telefonod felbontására kell hagyatkoznod.

Kedvességed tekintsd hosszú távú befektetésnek, ugyanis bármikor majd az idők folyamán ránézel a gyönyörű képekre, felidézik benned azt az életre szóló eseményt, amelyre annyira készültél.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konstruktiv.blog.hu/api/trackback/id/tr1912733124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása