Konstruktív

Téged is zavar, ha a zsebedben turkálnak? Mit lehet ilyenkor tenni?

Téged is zavar, ha a zsebedben turkálnak? Mit lehet ilyenkor tenni?

By Zsu2017 2017. 09. 29.

teged_is_zavar_ha_a_zsebedben_turkalnak2.jpg

Észrevetted már, hogy az emberek mennyire szeretnek turkálni a zsebedben? Hivatalos ürüggyel vagy baráti segítség gyanánt: teljesen mindegy. Hányszor fordult már elő veled, hogy boldogan meghoztál egy számodra fontos döntést – lényegtelen milyen értékben -, és akárki, bárki az üzleti kapcsolataid / családtagjaid közül tapintatlanul rákérdez: Mégis mennyi volt? Te ledöbbenve állsz, mivel váratlanul ért, hogy hirtelen elvárják tőled, hogy ilyen mélységekben beszámolj a döntésedről amihez igazából a kérdezőnek semmi köze. Szóval hirtelen megfagy a levegő, te gyorsan hebegsz valami összeget. Tévesen azt gondolnád, akkor majd leszáll rólad. De nem. Az illető azonnal elkezdi bírálni a döntésed, és eláraszt a tanácsival a jövőre nézve. Te meg csak ürességet érzel belül, és reméled, hogy ez a szituáció nem ismétlődik meg többet. Persze tévedsz.

Hogyan lehet egy ilyen helyzetből jól kijönni?

Mennyi a bevételed?

Zavarba ejtő lehet, mikor könnyed beszélgetésbe elegyedsz, és a partnered szemmel láthatóan jobban szituáltnak néz ki mint amilyennek te érzed magad abban a pillanatban. Felteszi a kérdést, miközben dicsekszik a drága nyaralásával, vagy a luxusingatlanjával. Nyilvánvaló, hogy az értékrendetek teljesen eltér egymástól, mégis kellemetlenül érzed magad a bőrödben.

Ilyenkor mondhatod, hogy pont elég ahhoz az életformához, amelyben kényelmesen érzed magad. Vagy elütheted egy poénnal is, hogy „sosem elég, de jól megvagy” és próbáld leterelni a témáról. Ha az illető továbbra is ezen lovagol, és ki akarja szedni belőled a pontos összeget, kérdezz vissza, hogy miért olyan fontos neki ez mégis? Ha szerencséd van, teljesen belemélyed a válaszadásba, melyből te újabb kérdéseket generálhatsz. A végére elfelejti, miért is jött fel ez az egész.

teged_is_zavar_ha_a_zsebedben_turkalnak1.jpg

A „Mennyire megy jól neked” egy fordított szituációban is előfordulhat, amikor te vagy a jobb anyagi helyzetben. Az ismerős panaszkodik saját pénzügyi problémáiról, és borzasztó, szánni való elhibázott döntéseiről. Te empatikusan hallgatsz, de igazából nem akarsz sem belemélyedni, sem pedig kéretlen tanácsokat osztogatni.

Innen már csak egy ugrás a következő kérdés:

Adnál kölcsön?

a. Mi van, ha nem?
Egyáltalán nem szeretnél kölcsönadni neki pénzt. Talán még akkor sem, ha jól ismered. Talán pont azért nem, mert jól ismered. Mit csinálsz? Elkezdesz mindenféle kifogást felsorolni, amelyek valószínűleg annyira átlátszóak, mint az álomautód szélvédője.

Mondhatod helyette, hogy eléggé beosztod a pénzed, és egy ilyen tranzakció nem volt a terveid között. Ugyanakkor megkérdezheted, hogy esetleg segíthetsz-e neki másképp, lehetőségeidhez mérten?

b. Mi van, ha adnál neki?
Azáltal, hogy ráállsz a kölcsönre, bizalmat szavazol az ismerősödnek. Ezt neki is tudnia kell és jó, ha nyomatékosítod azzal, hogy írtok róla papírt. Nem mintha sokat számítana, de mégis hivatalosabbá teszi a felé irányuló gesztust. Talán, hogy számára is épp olyan kellemetlen a helyzet, mint számodra, ezért nagyobb eséllyel adja majd vissza neked az összeget. Ezáltal a benne lévő szégyenérzetet egy mélyebben megalapozott lojális kapcsolattá alakítsa át közöttetek.

Ha kölcsönadsz, mindenképp készülj fel, hogy nem kapod vissza. Írd az összeget a jótékonykodási kiadásaidhoz, így ha mégis visszakapod a kölcsönadott pénzt, nagyon fogsz neki örülni.

teged_is_zavar_ha_a_zsebedben_turkalnak3.jpg

Mennyiért vetted?

Igazából mindegy, hogy mennyiért vetted a kocsidat például, mert ha jó áron vetted, akkor azt fogja mondani, hogy biztosan valami komoly hibát eltitkoltak előled, és azonnal vidd el, hogy egy általa ajánlott szakember leellenőrizze. Amennyiben drágábban vetted, akkor természetesen jól átvertek téged.

Mit mondhatsz? Teljesen reális áron jutottam hozzá úgy, hogy számomra megérje a berházás.

Azt tudatosítsd magadban, hogy a péznügyeidről te hozol döntést, és ragaszkodj ehhez, mert ez a te érdeked. Mindezt lehet úgy kommunikálni, hogy másokat ne bánts meg, még akkor sem, ha ők a tapintatlanok veled szemben. Sokszor nem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel kiküszöbölheted az ebből fakadó stresszt.

Tetszett a cikk? Küldd tovább, hátha egy barátod is szívesen elolvasná!

A posztban látható képeket az https://unsplash.com-ról szedtem: Julian Santa Ana, Cosmic Timetraveler, Niels Steeman

A bejegyzés trackback címe:

https://konstruktiv.blog.hu/api/trackback/id/tr2412903654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása