Konstruktív

Vásárolni, vagy kutyát befogadni? Pár tanács, hogy könnyebb legyen a döntés

Vásárolni, vagy kutyát befogadni? Pár tanács, hogy könnyebb legyen a döntés

By Zsu2017 2017. 12. 08.

ilyen_mikor_egy_oregur_felbosszantja_a_friss_kutyatulajdonost_vasarolni_vagy_befogadni1.jpg

Majdnem nem lett cikk a héten, de szerencsére a múzsa homlokon csókolt: egy amúgy nagyon kedves öregúr eléggé felbosszantott kutyasétáltatás közben ma délután.

Kókusz mentett kutya. Maholnap lesz egy hónapja, hogy nálunk van, és nagyon jól beilleszkedett.

Az öregúr kérdezte, hogy mégis milyen fajta a kutyus. Mondtam neki, hogy egy tökéletes keverék, és hogy úgy fogadtuk őt be. Többnyire az emberek, akikkel beszélgetek megkönnyebbülnek, hogy jó helye lett egy kutyának. Legalább neki a sok árva közül.
Az öregúr szerint viszont szerencsénk van, mert annyi rémtörténetet lehet hallani rossz lelkiállapotú menhelyi kutyákról, akikkel képtelenség az együttélés.
Ezen nagyon meglepődtem, hiszen az összes kutyatartó barátom kutyája menhelyről való, és az ég világon semmi gond nincs velük. Továbbá saját tapasztalatom is van korábbról.
Ugyanis kamaszkoromban a már meglévő angol szettereink mellé került egy befogadott, a helyi állatorvos által megmentett kutyus. Korábbi gazdái kiellették, majd eldobták maguktól. Borzasztó állapotban volt az akkor kilenc éves angol szetter. A kutyát rendbe hoztuk, és szerettük amíg élt. Hihetetlen karakter volt, az összes között ő volt a legnagyobb egyéniség.

Rémtörténetekkel tele van a világ, attól még koránt sem biztos, hogy valósak.

ilyen_mikor_egy_oregur_felbosszantja_a_friss_kutyatulajdonost_vasarolni_vagy_befogadni3.jpg

Kókusz megérkezése előtt készítettem egy kérdőívet, melyet 77 magyar ember töltött ki és 21 külföldi. A kérdőívvel a célom az volt, hogy megtudjam, milyen szempontok alapján döntik el az emberek, hogy vásároljanak kutyát, vagy befogadjanak inkább. Milyen tévhitek, félelmek vannak befogadott kutyusokkal szemben.

Miért döntenek az emberek vásárlás mellett?

Mert a fajta szerelmesei, vagy gyerekek mellé jobban illeszkedő fajtát szeretnének. Kiskutyát szeretnének, mert fontos, hogy ismerjék a kutya korábbi körülményeit. Esetleg egyszerűen pedigrés kutya kell nekik.

Mert a fajta szerelmesei

Valaki írta, hogy dobbermannt nem lehet befogadni, csak venni. Cáfolnom kell ezt, ugyanis pont itt a ház előtt játszik új gazdájával egy gyönyörű mentett dobbermann lányka, Daisy minden reggel. Múltját megcáfolva olyan mint egy kezesbárány, és hálás az új, szerető otthonáért.

Mielőtt kedvenc fajtájú kutyád megvennéd, nézz körül a fajtamentőknél. Rengeteg fajtiszta eldobott kutyus van az országban, akár kutyakölykök is.

Gyerek mellé befogadott kutya?

Ha azért hajlasz a vásárlásra, mert félsz, hogy befogadott kutyád nem jön majd ki a gyerekeiddel, kérlek gondold át még egyszer. Ha egy állatotthonba ellátogatsz, ott felmérik a körülményeidet, igényeidet. Családodra veszélyes kutyát nem adhatnak ki neked. A cél az, hogy a kutyus szerető otthonra találjon ahol ő is, és a családoddal együtt te is boldog vagy vele. Mentálisan labilis kutyát nem adnak neked oda. A kiválasztott kutyát többször meglátogatod, időt töltesz vele, mielőtt elhoznád. Ezen alkalmakkor sok minden kiderül.

picsea-357045.jpg

Továbbá rengeteg ici-pici kölyökkutyát is találsz a menhelyen. Nyilvánvalóan ők még annyira fiatalok, hogy könnyen beilleszkednek bárhova, hiszen minden esetben te állítod fel a szabályokat.

Mi történik azokkal a kutyákkal, akik tenyésztőnél fogyatékkal születnek?

Angol szetter kan kutyusunkat tenyésztőtől vettük anno. Egy hónapos korában kiválasztottuk a kiskutyát az alomból, majd a megbeszélt időben visszamentünk érte, hogy elhozzuk. Akkor derült ki, hogy Bubu süket. Korrekt volt a tenyésztő, mert értesített minket, és kérte, hogy válasszunk másik kiskutyát. Bubut elhoztuk. Gondolni sem mertünk rá, hogy mi történt volna vele, ha másikat hozunk el helyette.

Mivel egy egészséges szuka kutya mellé került, fogyatékát észre sem lehetett venni, ugyanis a másik vezette őt, amikor erre szükség volt. Kézjelekre kitűnően reagált. Kedves, jó természetű kutya volt.

Ha mégis vásárlás mellett döntesz fontos, hogy kitől?

Léteznek tenyésztők és léteznek szaporítók.

Tenyésztők akik a fajta szerelmesei, és felelősséggel bánnak az állatokkal. Az elsődleges cél a fajta megőrzése, és nem az ebből származó jövedelem. Mivel minőségi életet biztosítanak a kutyusoknak, így a fenntartásuk is többe kerül. Ez magyarázza a magasabb árazást, míg a szaporítók olcsóbban adják a kutyákat, de nem lehetsz benne biztos, hogy milyen körülmények között tartják a szülőket és a kiskutyákat.

Első angol szetterünket Charliet a piacon vették a szüleim. A szomszéd mondta: jó lesz az! Charlien alig volt szőr, egy sáros papírdobozban kuporgott szegény, a bőre tiszta kiütés volt, a teste csont sovány. Akkor még gyerek voltam, nem sokat agyaltam ezen. Most viszont már nyilvánvaló, hogy őt egy szaporítótól vettük. Szüleimet nem hibáztatom a döntésükért, mivel fogalmuk sem volt az ilyesmiről. Nekik sem volt azelőtt kutyájuk, és amúgy is teljesen hirtelen ötlet volt a kutyus megvásárlása. Charliet kikupáltuk, és egy gyönyörű egészséges kutya lett belőle, de ez hosszú hónapok munkája volt, és még így is szerencsénk volt.

ilyen_mikor_egy_oregur_felbosszantja_a_friss_kutyatulajdonost_vasarolni_vagy_befogadni6.jpg

Facebookon rengeteg csoport van, akik gazdit keresnek árva állatoknak. Kutyáknak macskáknak egyaránt. Ha találsz egy számodra kedves állatot, vedd fel velük a kapcsolatot. Meggondolatlanul ne cselekedj, ugyanakkor ne is késlekedj, hiszen döntésed életet menthet.

Nem Facebookozol? Sok állatorvos is ment állatot. Érdeklődj náluk, esetleg látogass el pár menhelyre.

Tetszett a cikk? Küldd tovább, hátha egy barátod is szívesen elolvasná!
Kókusz kalandjait itt és itt tudod követni.

A posztban látható képeket az https://unsplash.com-ról szedtem: Anoir Chafik, Fredrik Ohlander, Picsea, Priscilla du Preez

A bejegyzés trackback címe:

https://konstruktiv.blog.hu/api/trackback/id/tr2413453567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.12.11. 15:43:37

A falusi portánkon 50 éve mindig volt/van kutya. És soha nem adtunk egyikért sem egy fillért sem, soha nem érdekelt a külseje, a pedigréje...

agnikk 2018.01.03. 11:04:16

Köszönöm, hogy megemlítettél minket, Zsu! Én vagyok Daisy, a dobermann lány gazdája. 25 éve vannak dobermannjaim, Daisy az első, akit örökbe fogadtam. Eddig mindig tenyésztőtől, törzskönyvezett kutyáim voltak. Daisyke egy hatalmas tragédia után érkezett hozzánk, ugyanis 2017. szept. 15-én váratlanul meghalt imádott Unom, aki 5 és fél éves volt, szintén dobermann. Ha Daisy nincs, akkor valószínűleg még jobban megzuhantam volna, mint így, bár így is nagyon nehéz, de ő nem csak a kutyám, hanem a lelki terapeutám is lett. Mióta Daisy velünk van, arra a következtetésre jutottam, hogy ezentúl nagy valószínűséggel mindig is mentett dobermannjaim lesznek. A fajtába szerelmes vagyok, nem mondom, hogy nem lesz más fajta kutyám, de egyelőre csak a dobermannok az életem, segíteni iszonyú jó érzés és egy mentett kutya hálája, szeretete semmivel nem hasonlítható össze. Igaz, nem egyszerű, mert X ideig nem te nevelted, ki tudja, mi történt vele, hogy bántak vele, de az, hogy összecsiszolódjatok, tanítsd, de legyél vele nagyon odafigyelő, még jobban, mint egy 8 hetes kora óta veled élő kiskutyával, és következtesd ki, hogy mit hogyan csinált eddig, mitől, kitől fél, megismerd a szokásait, próbálj javítani a "hibákon", mert azok bizony vannak... na, lehetne ezt ragozni jó hosszú ideig, de egy szó elég rá: Kihívás. Ezért, és mert segíteni egy rászoruló kutyán, aki semmiről nem tehet, nagyon-nagyon jó dolog az örökbefogadás!
süti beállítások módosítása