Konstruktív

13 Dolog, amit tudnod kell, mielőtt lefoglalod az első cruise-t

13 Dolog, amit tudnod kell, mielőtt lefoglalod az első cruise-t

By Zsu2017 2017. 08. 18.

 13_dolog_amit_tudnod_kell_mielott_lefoglalod_az_elso_cruise-t.jpg

Korábban Magyarországról inkább dolgozni mentek a fiatalok nagy óceánjáró hajókra, amik neve kishazánkban „luxushajó” volt, manapság viszont egyre népszerűbb ez a rendhagyó nyaralási forma vendégként is. Két évig dolgoztam különböző méretű luxushajókon két világcégnél, ezért gondoltam, megosztok veled néhány dolgot, ami segíthet eldönteni, hogy neked való-e a cruiseolás vagy sem.

  1. Kinek való a cruisolás?

    Ha szereted a tengert, a napsütést, a vihart és a szelet és nem félsz, hogy elnyelhet a víz, akkor neked való a cruiseolás. Ha szereted a tömeget, a sorban állást minden apróságért, de ugyanakkor kitűnő szolgáltatást kapsz a személyzettől, és íncsiklandozó ételekből válogathatsz, akkor is neked való. Ha szereted az olyasféle magányt, amikor rengetegen vesznek körül, de te mégsem érzed úgy, hogy szocializálódnod kellene, és inkább visszavonulsz a kabinodba, akkor ez a te igazi vakációd.


  2. Mennyi időre válassz utazást?

    Oké, de most komolyan. Ha olyan típus vagy, aki nehezen ül meg a fenekén és örökké pörögne, akkor nagyon mélyen szállj magadba, és gondold át, hogy menjél-e hajóra nyaralni. Ha még így is ki szeretnéd próbálni akkor 3-4 napnál ne legyen hosszabb a cruise.


  3. Melyik hajótársaságot részesítsd előnyben?

    A hajótársaságok listája majdhogynem végtelen, én mégis azt tanácsolom neked, hogy ne válassz drága cruiselinet. Válassz egy olcsó társaságot, mert az ilyeneken sokkal jobb a hangulat. Nyilván nem szeretnél x napot uncsi idős hölgyek bridzsasztalánál hervadozva tölteni, majd mikor kikötőbe érsz, egy izgi golfpartin botladozni golfütők és a járókeretek között.

    13_dolog_amit_tudnod_kell_mielott_lefoglalod_az_elso_cruise-t_2.jpg

  4. Milyen időszakban menjél cruiseolni?

    Tudom, hogy a szezonon kívüli utak sokkal olcsóbbak, mégis azt tanácsolom neked, hogy ne akkor menj, mert szét fogod unni magad. Ha USA kikötőből indul a hajó, akkor igazodj az amerikai ünnepekhez, iskolaszünetekhez. Például a tavaszi szünetben a hajóutak mindig őrültek, és egész más a hangulat, mint az év egyéb időszakaiban.


  5. Milyen kabint válassz?

    Szóval válassz egy rövid és olcsó utat, viszont válassz drága, erkélyes kabint a hajó közepén. Azért erkélyeset, mert rengeteget hozzáad az élményhez. A belső kabinok is próbálnak otthonosabbnak tűnni, de tekintve, hogy kizárólag mesterséges fény van egész nap, ez elég nyomasztó tud lenni. Azért a hajó közepén, mert ez a rész a legstabilabb. Itt van a hajó leginkább egyensúlyban és vihar esetén kevésbé mozog fel-le.


  6. Tisztában vagy a tengeribetegségeddel?
    Lehet, hogy furcsállod a kérdést, de el kell mondjam neked, hogy én például nem voltam. Ugyanis korábban max a Balcsin hajókáztam, és soha nem tapasztaltam meg, amikor egy hatalmas hajó 3 másodperc alatt 30 métert mozgott függőlegesen. Aztán az első héten trópusi viharba keveredtünk, ami szikrázó napsütést és irdatlan erős szelet jelent a Karib tengeren. A csapatomnak épp fotótréningje volt a hajó orrában, a crew barban. Hozzátartozik az is, hogy itt érezni a leginkább, ha zűrös a tenger. Szóval, a fotóstréninget el kellett halasztani, mert mindenki rosszul lett. Nálam itt kezdődött a tengeribetegség és azóta is tart, ugyanis noha rég nem dolgozom már hajón, sokkal érzékenyebb lettem kanyargós utakon vagy a repülő landolásakor. Egyébként, ha már ott vagy és akkor derül ki, hogy nem bírod a tengert,
    lehet kapni tablettát vagy akupunktúrás karszalagot, ami segíthet.

    Még jobb, ha elkezdesz masszívan töményezni. Nem vicc. Az alkohol tompít, ezáltal nem veszel annyira tudomást arról sem, mikor kicsúszik a lábad alól a talaj a hajó mozgása miatt. Mivel nekem a hajó a munkahelyem volt, ezt nyilván nem tettem meg, de nagyon irigyeltem azokat, akik így „gyógyultak”.

  7. A világ mely részére utazz a hajóval?

    Teljesen mindegy, az a lényeg, hogy jó legyen a társaságod a hajón.

    13_dolog_amit_tudnod_kell_mielott_lefoglalod_az_elso_cruise-t_4.jpg

  8. Társasággal vagy egyedül érdemes-e menned?

    Ne menj egyedül. Bulizni menj közeli barátaiddal, különben nagyon másokra lehetsz utalva, és az a tapasztalat, hogy az emberek inkább barátokkal, családdal mennek cruiseolni és annyira nem is érdekli őket semmi más, csak a saját ismerőseik. Persze, kedvesen mosolyognak, cseveghetsz velük pár szót, de ennél messzebbre nehezen jutsz.


  9. Miért fontos, hogy betartsd a hajó szabályait?

    Amennyiben megszeged a hajó szabályait, komoly bajba kerülhetsz. Például ha Jamaicán is megáll a hajó, és füvet viszel a fedélzetre, előfordulhat, hogy egy jamaicai börtönben landolsz. Egy másik példa, hogy mikor kikötöttünk Costa Mayán Mexikóban, az egyik srácnak nem volt kedve kivárni a hosszú sort, amire kijuthatott volna a hajóból, helyette kiugrott a tizennyolcadik emeleti nyitott fedélzetről. Szerencsére nem lett semmi baja, viszont azonnal kitették a hajóról a cuccaival együtt, és eljárás is indult ellene. Lekésned sem érdemes a hajót, mert azért is büntit kaphatsz akkor is, ha turista vagy. Nem is beszélve az egyéb pluszköltségeidről, amivel a kaland jár. Pláne, ha nincs vízumod az adott országba.


  10. Hogyan hozd ki a maximumot egy „port day”-ből?

    Tervezd meg előre, hogy hova mész majd, és mit fogsz csinálni. Nézd meg a térképen, hogy milyen a kikötő, hogy vajon akkor is élvezhető-e, ha nem fizetsz elő semmilyen kirándulásra. Ez azért fontos, mert sok kikötő a semmi közepén van, és gyakorlatilag semmit sem lehet ott csinálni a szuvenír boltok körbejárásán kívül. Amennyiben ilyen az adott kikötő, mindenképpen fizess be egy kirándulásra, lehetőleg az egész időtartamra, amíg a hajó ott dokkol. Ezek a kirándulások nagyon jók szoktak lenni, szóval mindenképpen megéri kipróbálni.

    13_dolog_amit_tudnod_kell_mielott_lefoglalod_az_elso_cruise-t_1.jpg

  11. Hogyan hozd ki a maximumot egy „sea day”-ből?

    Aludj sokáig, napozz, menjél wellnesselni, mert az nagyon jó a hajón. Az egyik hajón, amin dolgoztam volt egy tágas szauna és egy hatalmas gőzfürdő is. Mindkettő egyik fala üvegből volt és a tengerre nézett. Annál megnyugtatóbb élmény kevés van a földkerekségen, mikor bámulsz ki a fejedből a napsütötte tengerre, közben szívod be az illóolaj illatát és tudod, hogy a tested és a lelked intenzíven méregtelenítenek. Ezen kívül mehetsz moziba, kaszinóba, diszkóba, koktélbárba.

    13_dolog_amit_tudnod_kell_mielott_lefoglalod_az_elso_cruise-t_3.jpg

  12. Miért ne fürödj a medencében?

    Ne csak a medencében ne fürödj, de a jacuzziba se mártózz meg semmi esetre sem. Igaz, tengervízzel töltik meg az összes medencét és jacuzzit egy kis hozzáadott fertőtlenítőszerrel, ami jobb mint a semmi, de ha logikusan gondolkodsz, magadtól is rájössz, hogy az nem elegendő, amikor több ezer ember mártózik meg naponta ugyan abban a vízben. Itt még nem is említettem, hogy bizony nem mindenkinek van kedve elsétálni a WC-ig, még a „luxushajókon” sem. Szemtanúja voltam annak, mikor ki kellett üríteni a medencét, mert valaki egy hatalmas nagy dolgot beletolt a vízbe fürdés közben.


  13. Miért moss kezet gyakran?

    Pontosan hasonló okok miatt moss kezet, amilyen gyakran csak tudsz, és ne tapogass össze mindent. Mindenki fogdossa a korlátot, a kilincset, a liftgombot, és nem feltétlenül mosnak kezet WC használat után. Egy pillanat alatt lebetegedhetsz és megfertőzheted a hajó többi utasát. Senkinek nem jó ez, de főleg a személyzetet szivatod vele, a te nyaralásod meg megy a levesbe. Hajón lebetegedni nagyon keserves és magányos dolog, még vendégként is.

 

Kalandra fel!

 

 A posztban látható képeket én készítettem

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konstruktiv.blog.hu/api/trackback/id/tr612757058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása